רוב האוכלוסייה תחווה אירוע טראומטי כזה או אחר במהלך החיים. אולם, נשאלת השאלה מתי נכון לפנות לטיפול בטראומה? התשובה היא שבמידה וחלפו מספר שבועות או אפילו חודשים (בוודאי אם חלפו מספר שנים) מהאירוע הטראומטי ואיכות החיים שלך נפגעה באופן משמעותי הדבר הנבון ביותר יהיה לפנות לקבלת עזרה מקצועית, להיתמך וללמוד כיצד לעבד רגשית את החוויה ולרכוש כלים להתמודדות מיטיבה עם הכאב והמצוקה הרגשית.
חוויות טראומטיות קורות
אחת העובדות הבסיסיות ביותר היא שהחיים מלאים בסבל. לצד השמחה, היופי והנשגבות שלהם החיים מביאים איתם חוויות קשות שמעצבות את מי שאנחנו. רובנו נחווה במהלך חיינו אירוע טראומטי כזה או אחר. הכוונה לאירוע שמטלטל ומאתגר אותנו ודורש התמודדות רגשית, עיבוד של הדברים ועיכול העובדה שהמציאות סביבנו השתנתה.
אולם, לא כל אירוע שנחווה מצריך פנייה לטיפול בטראומה. לא פעם נמצא שלאחר תקופה מסוימת של קושי שבה נחווה מצוקה מסוימת שתתבטא במועקה, עצב, מתח רב, קושי לישון וחשיבת יתר אודות האירוע המטלטל, בהדרגה נחזור לאיזון וליכולת להמשיך בשגרת חיינו כשאנו בוגרים יותר, מבינים את המורכבות של החיים אבל בסך הכל חשים שיש לנו את הכלים להתמודד עם הדברים ולחוות אושר והנאה לצד הזיכרון של האירוע שחווינו. במקרים כאלו ניתן לומר כי המשאבים הפנימיים והחצוניים של האדם מספקים לו כלים להתמודד עם האירוע. אם כן מתי נכון לפנות לטיפול בטראומה?
כאשר הכאב הרגשי לא חולף כדאי לפנות לטיפול
לא פעם האירוע הטראומטי שחווינו יוצר טלטלה כה עוצמתית בחיינו עד שהמשאבים הקיימים לא מספיקים לשם התמודדות עם הסיטואציה. הכאב חותך ופוצע את נשמתנו ואנו מתהלכים עם עננה כבדה שמלווה אותנו וצובעת את חיינו בגוונים כהים. אנו זוכרים היטב את האירוע הטראומטי והשפעתו עלינו וגם אם אנו מנסים להסתיר זאת מהסביבה ולעטות על עצמנו פנים אחרות למען הילדים, החברים, המשפחה וכו', ברור לנו שהדברים כבר לא יהיו כפי שהיו.
במוחנו מנקרת השאלה "מדוע זה קרה לי?" והחוויה הפנימית היא כזו של כובד וקושי לחוות שלוות נפש ולהתחבר לרגשות של שמחה ואושר שידענו בעבר. לפעמים ננסה להדחיק את הכובד והכאב ולהעלים אותו בבריחה מהמציאות דרך שמוש בסמים ואלכוהול, בילויים, עיסוק מוגזם בספורט או גלישה אינסופית באנטנרנט, אבל בסופו של יום אנו יודעים היטב הכאב שם, מלווה ולא הולך לשום מקום. במצב כזה, בו אתה חווה הפרה משמעותית של האיזון הפנימי שלך ושל היכולת שלך לחיות מתוך שמחה ואולי אף לתפקד במהלך היומיום כפי שהיית רגיל מבחינת עבודה, זוגיות וניהול קשרים חברתיים- נכון ואף חשוב לפנות לטיפול בטראומה.
מה מאפשר הטיפול בטראומה?
הטיפול בטראומה יאפשר לך לקבל לבטא את הסבל והכאב, לקבל תמיכה רגשית באווירה בטוחה ומכילה, ללמוד כלים לוויסות הרגשות והכאב ולהקלת התסמינים ולעבור תהליך עומק שבסופו תוכל לרכוש תובנות חדשות ונקדות התסכלות שונה על איורעי חייך באופן שייתן מקום לכאב ויחד עם זאת יפנה מקום לצמיחה ולהתפתחות. הזמן שחולף כשאתה שרוי בכאב ולא מטפל בטראומה הוא זמן שלא יחזור. חבל לשלם את המחיר הגבוה כל כך של בידוד ומצוקה רגשית רק משום שאתה מתבייש, או משום שאתה חושש לשתף את האב והמצוקה שלך ולחשוף אותם לעולם. הגיע הזמן לעשות מעשה ולפנות לטיפול שיוכל לסייע לך לעשות את השינוי שאינך מצליח לעשות בכוחות עצמך. אין בכך בושה אלא להפך- זה הדבר הטוב ביותר שתוכל לעשות עבור עצמך במידה ולא חל שיפור בחווייה שפנימית שלך למרות הזמן שחלף מאז האיורע הטאומטי שפגשת באמצע החיים.