טיפול בפוסט טראומה

פוסט טראומה (PTSD) היא מצב נפשי שיש בו סבל רב למטופל. הפוסט טראומה נוצרת עקב חוויה של אירוע של אירוע או רצף של אירועים קשים ומאופיינת בסמפטומים שפוגמים מאד באיכות החיים. טיפול בפוסט טראומה הוא מורכב ודורש בשלב ראשון מוכנות לשיתוף פעולה ויצירת אמון ובשלב שני עבודה על הסימפטומים והגעה לשורש הכאב בדרך לצמיחה פוסט טראומטית.

ממה נגרמת פוסט טראומה?

אבחנה של פוסט טראומה מחייבת חשיפה ממשית של האדם לאירוע מסכן חיים או מצב בו האדם חווה סכנה לחייו. כיום ההגדרה של פוסט טראומה הורחבה והתפיסה היא ש PTSD יכול להיגרם גם עקב עדות משנית לאירוע מסכן חיים.

חשיפה ממשית לאירוע מסכן חיים

כאשר אדם חווה תאונת דרכים, שוד מזוין, אלימות קשה, השתתפות במלחמה או בפיגוע טרור- הסכנה לחייו ברורה ומיידית. במצב כזה המערכת נדרכת והאדם נכנס למצב נפשי ופיזי של הישרדות. כל כולו מגויס ללחימה והישארות בחיים והוא מוצף בהורמונים וכימיקלים שהגוף מפריש בכדי להכניס אותו לתפקוד ודריכות מוגברים שיעזור לו בהישרדות.
השרירים נדרכים, הערנות מוגברת, כל החושים מתחדדים וכמות אדירה של אדרנלין יכולה לגרום לתפקוד מוגבר במשך שעות.
כאשר האירוע מסתיים השאיפה היא שהמערכת הפנימית שלנו תחזור לאיזון אחרי תקופה סבירה שיכולה להימשך מספר שעות, ימים ואף שבועות לאחר האירוע. במצב של פוסט טראומה האדם אינו מצליח לחזור לאיזון ולתפקוד כפי שהיה לו לפני האירוע או האירועים אליהם נחשף וחייו משתנים ללא הכרה.

עדות לאירוע מסכן חיים

אם בעבר ההגדרה של פוסט טראומה התייחסה אך ורק למצב בו היית בסכנת חיים ממשית היום התפיסה היא שאתה יכול לחוות פוסט טראומה גם כתוצאה מחשיפה למצב שבו מישהו אחר היה באירוע מסכן חיים ואתה עד לכך- או ממש באירוע או על ידי שמיעה או חוויה.
למשל, במידה וראית חבר שלך נהרג או נפצע, או במצב בו אתה עובד בעבודה שיש בה חשיפה חוזרת לסכנת חיים כגון בכיבוי אש או במשטרה כבוחן תנועה שכל הזמן נחשף לתאונות קשות. דוגמאות נוספות יכולות להיות עיתונאי שמסקר איזורי קרבות או רופא שמטפל בטיפול נמרץ בפצועים קשים ואפילו פסיכולוג שנחשף שוב ושוב לעדויות קשות של מטופלים שמתארים לו חוויות מסכנות חיים בהם לקחו חלק.

מה המאפיינים של פוסט טראומה?

המאפיינים של פוסט טראומה מתחלקים לארבע קטגוריות עקריות:
מחשבות חודרניות
• הימנעות
• שינויים שליליים במצב הרוח ובחשיבה
• ושינויים בתגובות הרגשיות והגופניות לאירועים ולסביבה

מחשבות חודרניות

מחשבות חודרניות הן מחשבות על האירוע הטראומטי או על ההשלכות שלו שחוזרות על עצמן שוב ושוב ומייסרות את האדם בחפירה בלתי פוסקת במה שקרה. המחשבות החודרניות יכולות לכלול "פלאשבקים" של האירוע בהם תמונות מהאירוע חוזרות לאדם ורודפות אותו ללא שירצה בכך. הן יכולות לכלול סיוטים וחלומות חוזרים אודות האירוע בהן הסבל משתחזר והחוויה הפנימית היא של דחק ומצוקה. הדחק הזה שהאדם חש מבפנים הוא הסיבה ש PTSD מכונה גם הפרעת דחק פוסט טראומטית. החיים כאיו השתנו ומאדם שחווה שמחה לצד עצב נדמה כאילו יש דחק פנימי שהולך איתך לכל מקום ומלווה אותך כל הזמן נגד רצונך ולמעה לא מניח לך לחיות את החיים שהיית רוצה.

הימנעות

ההימנעות כוללת ניסיון להימנע מכל מה שמזכיר לך את הסבל שכרוך באירוע. זה יכול להיות בריחה מלהיות בקשר עם חברים או מכרים מתקופת הצבא או השירות או אנשים שהיו באזור התאונה או יודעים אפילו על מה שעברת. ההימנעות יכולה להיות מבני זוג או משפחה קרובה שעברו איתך את החוויה או לחלופין הרצון לא לצאת מהמיטה ולהימנע מכל דבר מזכיר לך את הכאב שאתה חווה וחוסר היכולת שלך להיות כפי שהיית בעבר. כך אתה יכול למצוא את עצמך מבודד ופוגע באנשים הקרובים לך מכל. מהצד אנשים לא מבינים מדוע אתה נמנע מהם כשהם רוצים לעזור ובפועל אתה פשוט לא יכול לשאת את הכאב הכרוך בלהיות בקשר.

שינויים שליליים במצב הרוח ובחשיבה

פוסט טראומה מביאה איתה דימוי עצמי שלילי, חשיבה שאתה חסר ערך ופגום, ללא יכולת לתפקד. הפער בין הזיכרונות של היכולת שלך לממש את עצמך לפני הפגיעה ובין הקושי הקיים כיום מביא איתו פגיעה אנושה בדימוי העצמי. תחושות של ייאוש ופסימיות מתקדרות כענן מבפנים ומשפיעות על מצב הרוח שלך ועל האופן בו אתה חושב. זה יוצר תגובת שרשרת בה אתה במצב רוח רע ממנו קשה לך לצאת, מה שיוצר חוויות שליליות ורצון שלך להרחק מאנשים וסיטואציות מהן נהנית בעבר. עם הזמן העובדה שאתה מצוי במעין מרה שחורה גורמת גם לריחוק של אנשים ממך ולתחושה שלך שוויתרו עליך מה שמביא לבידוד והחרפה של השינוי לרעה במצב הרוח ובחשיבה. יש כאן מעין כדור שלג שקשה לעצור אותו לבד ללא טיפול בפוסט טראומה או קבלת עזרה.

שינויים בתגובות הרגשיות והגופניות לאירועים ולסביבה

בעקבות החוויה הפנימית בה אתה למעשה כל הזמן דרוך וחוזר לאירועים הקשים שחווית אתה מתחיל להגיב לסביבה בצורה שונה מזו שהגבת אליה בעבר. אתה מבוהל, דרוך, חרד, חש מותקף, חש שמחפשים אותך או שאתה צריך כל הזמן לעמוד על המשמר. התחושה הזו- של דריכות מתמדת מכבידה מאד עליך ומערכת העצבי שלך הופכת רופפת. אתה חווה התפרצויות זעם וחש כעס ועצבנות. קל להוציא אותך משלוות הנפש. למעשה שלוות נפש הופכת לזיכרון רחוק. אתה מוצא את עצמך מתפרץ לעיתים קרובות על האנשים הקרובים לך ביותר ללא שליטתך מה שמביא איתו אשמה וכעס על עצמך שרק מחמיר את המצב שלך הרעוע ממילא.

מתח מתמיד

המתח המתמיד יכול להביא לשימוש מוגבר באלכוהול ובסמים שמהווים בריחה מהכאב. אתה מחפש פורקן ומפלט מפי עצמך בטשטוש שבסמים ובאלכוהול. הטרגדיה היא שהסמים והאלכוהול לא מביאים איתם ריפוי והרבה פעמים הם רק מגבירים בטווח הארוך את העומס על מערכת העצבים ומקשים עליך לתפקד. בנוסף לקשיים שאתה חווה אתה מפתח תלות בחומרים ומתקשה לתפקד בלעדיהם.

קושי לישון

אחד הדברים שמשתנים וגורמים סבל אדיר הוא השינה. אתה מתקשה להירדם בלילה ומוצף בפחדים ופלאשבקים. היכולת לקיים סדר יום נורמלי נגעת- אתה ער בלילות ובימים עייף. הרבה פעמים ישנו שימוש מוגזם בכדורי שינה ומשככי כאבים וכל אורח החיים מתהפך.

אשמה ובושה

הפער באורח החיים לפני הפגיעה ואחריה ובנוסף העובדה שהעומס גורם לחוסר יציבות ולפגיעה באנשים הקוריבם לך מביאים איתם תחושה עזה של בושה ושל אשמה. הבושה שאינך מי שקיווית להיות והתחושה שהתנפצת אל מול גלי המציאות מכבידה מאד ורק מגבירה את הסבל.
הרבה פעמים הבושה גורמת לך להסתגר ולא לשתף את הסביבה בסבל שלך מתוך תפיסה מוטעית שפגיעות היא חולשה.
למרות שאנשים סביבך רוצים שתחלוק אית את עולמך אתה הופך מסוגר ומנוכר ומרגיש כלוא בכלא פנימי שאין ממנו מוצא.

אז מה עושים עם הסבל?

פוסט טראומה היא אחת החוויות הנפשיות הקשות ביותר בשל ההשפעה שלה על כל תחומי החיים והעובדה שבר גורר דבר.
קשה מאד עד בלתי אפשרי להתמודד לבד עם פוסט טראומה. הדבר הכנון במצב של חוויה פוסט טראומטית הוא לפנות למטפל- איש מקצוע מיומן שמבין מה אתה עובר ויכול לקחת אותך צעד צעד במסע לעבר החלמה ושיקום.
אחד הדברים שמקשים מאד על הטיפול בפוסט טראומה הוא החשדנות וחוסר האמון לך בסביבה.
השלב הראשון ושקריטי הוא שתוכל לבטוח באדם אחר ולהבין שניתן לטפל בפוסט טראומה.
אתה לא צריך להיות נחמד בטיפול, אתה לא צריך לזייף את מי שאתה לא.
ברור לי כי הפגיעה היא משמעותית וכי אתה חווה סבל רב שקשה לעמוד בו.

טיפול בפוסט טראומה

אני מזמין אותך להיכנס לתהליך של טיפול בפוסט טראומה ממנה אתה סובל שבו בהדרגה תוכל, בעזרת תמיכה וליווי שתקבל, להגיע למצב שבשלב ראשון תוכל לשתף במה שאתה עובר ובשלב שני נוכל יחד לבדוק איך ניתן לגעת בדברים בצורה שלא תאיים עליך אך כן תאפשר בהדרגה אוורור שלהם ולאחר מכן ריפוי הדרגתי.

בטיפול בפוסט טראומה תגלה שוב בהדרגה את הכוחות החבויים בך למרות שאתה חווה את המציאות כקשה ואת עצמך ככישלון, חשוב שתדע שבתוכך ישנם מקומות חיים וכוחות שמחכים שתאזור אומץ להעיר אותם לחיים. כמי שעובד עם הלומי קרב, עם נפגעי תאונות דרכים ופיגועי טרור אני יודע שניתן לצמוח מתוך הפוסט טראומה. נכון- הפגיעה והכאב קיימים, נכון, החיים השתנו ללא היכר אולם, ניתן לשפר מאד את איכות החיים ודרך חיבור פנימה ועיבוד רגשי של הכאב לצמוח ולנוע למקום חדש שיש בו תקווה לצד הכאב.

צור קשר עכשיו זיו 0525385880

סגור לתגובות.