טראומה נפשית היא מצב בו האדם חווה טלטלה שמוציאה אותו מאיזון ומשאירה רישום פנימי עז שמשפיע על האופן בו הוא חווה את המציאות. טיפול בטראומה מאפשר לפגוש את הטראומה באופן מבוקר ולעבד אותה רגשית באופן שמאפשר השלמה עם הדברים וקבלה שלהם למרות הקושי והכאב.
מהי טראומה
המילה טראומה מגיעה מהשפה היוונית ופירושה המילולי הוא "פצע". למילה טראומה יכולים להיות שימושים שונים אולם, בדרך כלל כאשר מדברים על טראומה הכוונה היא לטראומה נפשית. זהו מצב בו עקב אירוע חיצוני, או סדרה של אירועים שנתפסים כבעלי אופי מאיים, נוצרת חוויה פנימית שמשולה ל"פצע" נפשי. כלומר, הנפש יוצאת ממצב מאוזן והרמוני ונוצרת פגיעה שיכולה להיות בדרגות שונות. הפגיעה יכולה להיות קלה, בינונית או חריפה והאינדיקציה לכך היא עד כמה האירוע שחווינו משפיע על התפקוד ותחושת הרווחה הפנימית שלנו ועל היכולת שלנו להיות מאושרים.
מנגנון יצירת הטראומה
בזמן חוויה טראומטית מגויסים כל המשאבים וכוחות הנפש שלנו על מנת להבטיח את הישרדותנו. לשם כך המוח שולח באופן אוטומטי ולא רצוני הוראות לגוף כדי להתמודד עם הסיטואציה. הגוף נכנס למצב של עוררות יתר ובמצב זה נוכל להתעלם מהכאב או מעייפות ולהמשיך לתפקד עד שנגיע לחוף מבטחים. כך למשל בזמן מלחמה או תאונה המוח יפריש אדרנלין ויכניס את המערכת שלנו לעוררות יתר שמטרתה להיחלץ בשלום מהמצב ולהילחם על החיים. חייל שנמצא בקרב ימשיך להלחם כשהוא מתעלם מהסחות הדעת ועושה הכל כדי להבטיח את השלמת המשימה. הוא יוכל להימנע משינה שעות ארוכות או שייחלץ את חברו הפצוע ויתעלם מכאב פיזי שמפריע לו בכך. לחלופין מי שמעורב בתאונת דרכים לא יחוש כאב בזמן התאונה וכולו יהיה עסוק בהישרדות והיחלצות מהסיטואציה.
יכול להיות גם מצב הפוך של ניתוק ו"כיבוי מערכות" בעת הטראומה כמו למשל בזמן תקיפה מינית שגם הוא מיועד להבטיח את הישרדותנו. במצב כזה המערכת נכנסת למצב של קיפאון שמטרתו להקטין את ההתגרות בתוקף ולשרוד את החוויה. למרות שקורבנות תקיפה מינית לא פעם יחושו על כך אשמה הרי שזו האופציה בה המוח בחר כדי להבטיח את ההישרדות. בכל מקרה, גם אם הייתה עוררות יתר וגם אם הייתה קפיאה מדובר ביציאה של המערכת מאיזון שיש לה השלכות על המצב הנפשי של האדם.
הופעת תסמינים של טראומה
לאחר שהבטחנו את הישרדותנו הפיזית נתחיל להרגיש תסמינים לא רצוניים שקשורים לחוויה הקשה שעברנו. רעידות בלתי נשלטות בגוף, התקפי חרדה, תחושות של חום או של צמרמורות, בחילה, דפיקות לב מואצות, סחרחורת, כל אלו יכולים להופיע להם פתאום דווקא לאחר שיצאנו מכלל סכנה. הם יכולים להופיע זמן קצר לאחר האירוע או אפילו חודשים לאחר האירוע. בכל מקרה נחוש חסרי אונים, מופתעים ומבוהלים נוכח התופעות והרבה פעמים תופעות ותסמינים אלו הם שמובילים את האדם לפנות לטיפול בטראומה היות ואיכות החיים שלו נפגמת מאד.
התפתחות הטראומה
במצב נורמלי בטבע בעל חיים שחווה סכנת חיים יחווה לאחר מכן אחד או חלק מהתסמינים של הטראומה, למשל ירעד במשך כמה דקות ולאחר מכן ימשיך בשגרת חייו. אולם, פעמים רבות האנרגיה הנפשית והגופנית שהצטברה באירוע מסכן החיים לא מצליחה להתפרק ואז נשאר רישום של החוויה במוח שמשאיר צלקת נפשית ומשפיע על האופן בו נתנהג בהמשך. זוהי הטראומה שמשאירה רישום בנפש. במידה ולא נפנה לטיפול בטראומה הפצע הנפשי ילך ויעמיק או שיישאר ללא טיפול ואנו נחווה פגיעה מתמשכת באיכות החיים שלנו. כך למשל אדם שהתפתחה אצלו טראומה יחווה התקפי חרדה חוזרים ונשנים מהם יסבול לפעמים במשך שנים מבלי שיבין מדוע הדברים קורים לו.
פוסט טראומה (PTSD)
פוסט טראומה היא מצב בו לאחר הטראומה האדם חווה שורה של תסמינים שמופיעים כתגובה נפשית לאירוע הקשה שהוא חווה בעבר. הפוסט טראומה יכולה לעיתים להופיע חודשים ושנים לאחר האירוע המדובר, כאשר הנפש לא יכולה יותר לשאת את הסבל הכרוך בהדחקה של האירועים. תסמינים של פוסט טראומה יהיו למשל פלאשבקים של החוויה הטראומטית, מחשבות חוזרות ונישנות אודות הטראומה שלא עוזבות את האדם, התנהגות תוקפנית, חוסר שינה, הסתגרות בד' אמותיו, התנתקות מאנשים קרובים, תחושה של פראנויה ושהעולם נגדי, התמכרות לחומרים פסיכו אקטיביים, סמים ואלכוהול ולהתנהגויות מסכנות חיים וחוסר מציאת משמעות בחיים.
טיפול בטראומה מאפשר עיבוד רגשי של החוויה
בזמן האירוע והחוויה הטראומטית המוח משדר אותות מצוקה והמערכת נכנסת למצב של דריכות (שמתבטא בעוררות יתר או בתחושת ניתוק). כאשר לאחר האירוע הטראומטי הנפש לא מצליחה לחזור לאיזון ולרמה רגילה של תפקוד אז ניתן לדבר על טראומה שמתפתחת ומשאירה רישום במוח שיש לו השפעה על הנפש ובהמשך על פוסט טראומה. טיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD) כולל את היכולת ללמוד להרגיע את הנפש באווירה הבטוחה של הקליניקה.
בעזרת הליווי המקצועי והאמון שנוצר עם המטפל ניתן ללמוד כיצד להפריד בין אותות המצוקה שהמוח משדר ובין המציאות ובהדרגה להפנים את העובדה שהאותות שהמוח שולח מבשרים על קטסטרופה שהייתה אולם ההווה הוא שונה וניתן לנשום בו ולנוח מהדחק והמחנק.
הכוונה אינה להדחיק את העבר או להתעלם ממנו, להפך. חווית חוויה קשה, אפילו זוועתית שהשאירה בנפש חותם, אולם, את הנעשה אין להשיב. הטיפול מאפשר ללמוד לחיות בשלום עם החוויה ולהיכנס לתהליך עומק שמאפשר עיבוד רגשי וצמיחה מתוך הקושי.
טכניקות של טיפול בטראומה ו-PTSD
טיפול בטראומה הוא תחום טיפולי בפני עצמו וישנן טכניקות שונות לסייע למי שחווה טראומה ופוסט טראומה. בין הטכניקות הבולטות ניתן למצוא טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול בחשיפה ממושכת, EMDR ו- SE.
טיפול דינמי בטראומה
המונח טיפול דינמי מושתת על התפיסה של פרויד את מבנה הנפש כמורכבת ממספר רבדים שיש ביניהם תנועה והתפתחות ((איד,אגו וסופר אגו או סתמי, אני ואני עליון). טיפול דינמי מושתת על התפיסה כי לנפש יש רבדים לא מודעים וכי קונפליקטים לא מודעים צריכים לצאת לרמה המודעת בכדי להיפתר. הטיפול הדינמי בטראומה יתמקד בהבאת יחסים ואירועים קונפליקטואליים מההסטוריה ההתפתחותית של המטופל לפני השטח ועיבודם בטיפול.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בטראומה
CBT מתמקד בקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגות. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ממוקד טראומה מתמקד בניתוח האופן בו האדם מפרש את האירועים שקרו לו בחייו והשאירו את רישומם בנפש ובחינת ההיתכנות לפרשנויות חדשות בהווה שיאפשרו גישה מחודשת ושונה למה שנתפס ככאב בלתי ניתן להתמודדות. כלומר, המטופל לומד כיצד ניתן לבחון תפיסות שהתקבעו בו לגבי המציאות בעקבות הטראומה ולבוא עם עצמו במגע מחודש באופן שמאפשר צמיחה, תקווה וריפוי.
טיפול בחשיפה ממושכת (PE)
טיפול בחשיפה ממושכת בטראומה מבוסס על העקרון שמפגש מחודש בתנאים מסוקרים עם הגורמים לטראומה מאפשר חוויה מחודשת ושחרור הדרגתי של הפחד והאימה שמקושרים לטראומה. החשיפה הממושכת יכולה להיות בדימיון בתהליך שהמטפל מעביר את המטופל או בפועל, למשל, כניסה למעלית כשהטיפול מבשיל לכך עם מטופל שחווה פוביה ממקומות סגורים. השיטה פותחה על ידי פרופ' עדנה פואה הישראלית והיא נתמכת על ידי מחקרים קליניים.
SE
SE, ראשי תיבות של Somatic Experiencing, היא שיטת טיפול בטראומה שמבוססת על הרישום במוח שנשאר בעקבות החוויה הטראומטית. לאחר חוויה טראומטית נשארת בגוף אנרגיה שאינה מתפרקת והיא הגורם לתסמינים של טראומה ופוסט טראומה. הטיפול ב SE מאפשר להגיע לאנרגיה הזו דרך התמקדות בתחושות הגופניות והנפשיות שהמטופל חש בהווה. דרך עבודת גוף נפש ניתן לסייע למוח להגיע לשחרור של האנרגיה הכלואה ולשחררה ולאפשר ריפוי מהטראומה. השיטה מבוססת על עבודתו של הספיכולוג האמריקאי פיטר לוין וניתן לקרוא עוד בספר המצוין "להעיר את הנמר".
EMDR
EMDR היא שיטת טפול המבוססת גם היא על הקשר גוף נפש. ב EMDR דרך תנועתיות של העין מצד לצד ותנועות נוספות ניתן לגשת אל החוויה הטראומטית ולאפשר למוח להשתחרר מההתניות ומהפחד הנקשרים לחוויה הטראומטית. השיטה מאפשרת עיבוד מחודש של זיכרונות וחוויות הקשורים בטראומה ובפוסט טראומה.. השיט פותחה על יד פראנסין שאפירו.
מדיטציה ומיינדפולנס בטיפול בטראומה
מדיטציה באופן כללי ומדיטציית מיינדפולנס באופן ספציפי מהווים כלים רבי עוצמה ביכולת להתחבר למקורות השקט הפנימיים ולעשות התבוננות על התהליכים הפנימיים שמתרחשים אצל המטופל. שילוב של מדיטציה ומיינדפולנס בטיפול בטראומה מאפשר מרחב להשתהות, ללקיחת פאוזה מהמתח והלחץ ולמציאת עוגנים של שקט שתומכים מאד בתהליך הריפוי והצמיחה לאחר טראומה ופוסט טראומה. שילוב מדיטציה בטיפול בטראומה הוכח כיעיל מחקרית ומאפשר למטופל לצד העיסוק בכאב ובזיכרונות המעיקים למצוא שלווה ולהיזכר במשאבים הרגשיים העומדים לרשותו.
דמיון מודרך
דמיון מודרך מאפשר לגשת אל החוויה הטראומטית באופן מחודש מתוך חיבור לחוזקות ולעוצמות של המטופל ותוך לימוד העובדה שיש לו שליטה על רמת המגע עם החוויה ועוצמת השחזור שלה. כמו כן דמיון מודרך מאפשר לעשות שמוש בכלים יצירתיים שיכולים לסייע למטופל להתגבר על הפחד והכאב כשהוא מדמיין למשל אנשים או דימויים מחייו שיכולים לסייע לו בזמן המפגש עם הכאב ולחזק אותו. היצירתיות והעובדה שמגבלות המציאות לא חלות עליו מאפשרות לדמיון להיות כלי רב עוצמה המסייע בתהליך הריפוי מטראומה ו PTSD.
מסע לעבר החלמה וריפוי
בטיפול בטראומה לאט לאט תיבנה יכולת להכיל את החוויה ולהתבונן על הזכרונות בצורה אחרת, שנותנת מקום לעבר ויחד עם זאת תקווה לעתיד. היכולת לקבל את הדברים ולהכיל אותם פותחת פתח לאפשרות של ריפוי של הנפש. בטיפול נרצה להתמקד בתנועה הזו מהסבל אל התקווה ולפתוח מרווח לריפוי הפנימי ולקבלת כלים להתמודדות עם הסבל. הטיפול בטראומה הוא הזדמנות לתת אמון מחודש בחיים ולהבין כי למרות הסבל החיים חזקים ומגיע לך להתחבר לכוחות שקיימים בתוכך.
אני מחכה בקליניקה ואשמח ללוות אותך במסע לעבר ההחלמה והריפוי.
לקביעת מפגש היכרות חייג/י 052-5385880 זיו טל.
מתי נכון לפנות לטיפול בטראומה?